Odkedy som bola miničlovek je mojou najobľúbenejšou čokoládou mliečna s lieskovými orieškami. Ak aj vy ľúbite túto kombináciu, určite vyskúšajte tento recept. Skvelé je, že ho viete spraviť v 2 variáciach – ak máte naponáhlo, stačí len zaliať vrch a spraviť rezy alebo ak máte viac času, môžte machrovať pred blízkymi aké super “tyčinky” ste pripravili.
Na cca 12 kúskov potrebujete:
• Cesto (rozmer plechu 25x30cm)
• 5 vajec “M”
• 5 jemne kopcových lyžíc polohrubej múky
• 5 jemne kopcových lyžíc kr cukru
• 1/2 sáčiku kypr prášku do pečiva
Krém:
• 1 smotana na šľahanie (250ml, min 33%)
• 1 mascarpone (250g)
• 3-4 kopcové lyžice nugety/nutely (čím viac, tým viac mňam)
• Smetafix
Čokošková vrstva v prípade tyčiniek:
• 300g mliečnej čoko
• Olej
• Lieskovce pražené nesolené
Čokošková vrstva v prípade rezov:
• 200g miečnej čoko
• 130g maslo
• Lieskovce
- Najskôr si spravíme cesto – žľtka oddelíme od bielkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom, kým nebudú bledé, napenené.
- Postupne pridáme presitkovanú múku s kypr práškom, zamiešame. Nakoniec jemne vmiešame bielka, ktoré sme vyšľahali dotuha so štipkou soli.
- Dáme piecť vo forme vystlanej papierom na pečenie na 170 stupňov na cca 10min (skúsime špajdlou, ak je suchá, cesto je upečené).
- Kým sa chladí, vymiešame si dotuha krém – všetky ingrediencie (vychladené) vymiešame dotuha.
- Vychladnutý korpus prekrojíme na 2 rovnaké časti, na jednu časť nanesieme rovnomerne vyšľahaný krém, ktorý potom prikryjeme druhou časťou.
- Ak chcete rezy – okolo naplneného korpusu dáme formu, zalejeme čokoškou (maslo s čokoškou rozpustíme, pridáme podľa chuti množstvo nasekaných orieškov) a dáme chladiť – nakrájame a mlsáme.
- V prípade tyčiniek – naplnený korpus dáme do mrazničky na cca 2 hodiny, vytiahneme – nakrájame na obdĺžniky a dáme ešte na cca 2 hoďky do mrazáku (kým krém nie je dostatočne tvrdý).
- V mikrovlnke si v hlbšej miske roztopíme čokošku s troškou oleja (aby bola čokoška troška tekutejšia, ale nie príliš), vmiešame nasekané lieskovce.
- Tyčinky viete dať buď na mriežku a čokoškou zalievať, alebo napichnúť na špajdlu a namáčať. Nechajte chvíľku v chladničke kým sa postupne nerozmrazia a potom už môžte veselo vyjedať.